"Μπλέ
καβούρια" έχουν κάνει απόβαση τους τελευταίους 3 μήνες στο νησί της
Κέρκυρας και απειλούν το οικοσύστημα γιατί είναι αδηφάγα.
Φέρει
την ονομασία του από το χαρακτηριστικό κυανού χρώμα του σώματός του και
εικάζεται ότι ήρθε στο νησί από τα απέναντι ιταλικά νερά κολυμπώντας, γι΄ αυτό
το αποκαλούν "ιταλό".
Η
παρουσία του δημιουργεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς πρόκειται για κυρίαρχο
θηρευτή που ασκεί ισχυρή πίεση σε πληθυσμούς οστράκων και ψαριών, ενώ
καταναλώνει και νεκρούς οργανισμούς, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό
Πρακτορείο Ειδήσεων ο βιολόγος-ιχθυολόγος Σταμάτης Γκίνης.
Ωστόσο,
την ώρα που στην Κέρκυρα ανησυχούν οι ειδικοί, στο Μεξικό το "μπλε
καβούρι" είναι εκλεκτός μεζές και η τιμή του φτάνει τα 47 δολάρια το κιλό,
ενώ στην Ιταλία σερβίρεται ως γκουρμέ πιάτο.
Προέρχεται
από τις ακτές του δυτικού Ατλαντικού και κατά πάσα πιθανότητα εμφανίστηκε στη
Μεσόγειο με τη βοήθεια των πλοίων που διασχίζουν τον ωκεανό.
Στην
Κέρκυρα, το μπλε καβούρι παρατηρείται στις παράκτιες περιοχές, στις εκβολές των
ποταμών και στις λιμνοθάλασσες του νησιού.
Ιδιαίτερα
πολυπληθές είναι στην λιμνοθάλασσα Αντινιώτη που βρίσκεται Β/Α και λειτουργεί
σαν δημοτικό ιχθυοτροφείο.
Στα Ν/Α
του νησιού, τις Αλυκές Λευκίμης, κατά την θερινή περίοδο είναι ιδιαίτερα
πολυάριθμο τόσο στην παράκτια ζώνη, όσο και στα μικρά υφάλμυρα οικοσυστήματα
της περιοχής. Στις υπόλοιπες λιμνοθάλασσες του νησιού η παρουσία του είναι
ακόμη περιορισμένη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.