Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Η ΔΕΗ έχει "κάψει" ασφάλεια … Ζητάει αυξήσεις 25%

 Ζητούσε αυξήσεις, αλλά ξεπέρασε τον εαυτό της η ΔΕΗ!
Χθες  κατέφθασε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το σχετικό αίτημα της ΔΕΗ, σύμφωνα με το οποίο ζητείται αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος της ενέργειας της τάξεως του 25% μεσοσταθμικά!
Η τιμολογιακή πρόταση της ΔΕΗ προβλέπει σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων σε τρία βήματα (1.1.2013, 1.5.2013 και 1.7.2013), έτσι ώστε από 1.7.2013 τα τιμολόγια στη Χαμηλή Τάση να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και αγορών καθώς και εμπορικής διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, παρότι έχει μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό το εμπορικό περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ Εμπορίας.
 
Αυτό πρακτικά μεταφράζεται για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες που πλήρωνε στο τετράμηνο 154,89 ευρώ για ρεύμα (μαζί με δίκτυα, ΑΠΕ κλπ, χωρίς όμως δημοτικούς φόρους, ΕΡΤ, ΔΕΤΕ, ΕΦΚ και ΦΠΑ) , κάτι περισσότερο από 31 ευρώ αύξηση στο τετράμηνο (η ΔΕΗ ζητεί αύξηση 25% στο ανταγωνιστικό σκέλος ενέργειας: για τους οικιακούς πελάτες σήμερα το μέσο επιτρεπόμενο έσοδο είναι 0,0898ευρώ η κιλοβατώρα, και εάν εγκριθεί το αίτημα της ΔΕΗ θα αυξηθεί περίπου στο 0,112 ευρώ η κιλοβατώρα).
Σε πόσα χρήματα μεταφράζεται το αίτημα της ΔΕΗ για το μέσο καταναλωτή;
Κάτι πάνω από 31 ευρώ στο τετράμηνο ή αλλιώς περίπου 8 ευρώ το μήνα. Πάντως το αίτημα της ΔΕΗ παραδοσιακά δεν μένει αλώβητο και συνήθως «ψαλιδίζεται» αρχικά από τη ΡΑΕ και στη συνέχεια από το ΥΠΕΚΑ. Έτσι το 2011 το αίτημα της ΔΕΗ ήταν να αυξηθεί για τους οικιακούς καταναλωτές το μέσο επιτρεπόμενο ανταγωνιστικό έσοδο στα 94,1 ευρώ η MWh, ενώ η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, ενέκρινε τελικά μέσο έσοδο 89,9 ευρώ η MWh.
Θυμίζουμε ότι στους λογαριασμούς του ρεύματος το ποσό που πάει στη ΔΕΗ είναι περίπου το 60%, ενώ όπως προαναφέρθηκε και στο καθαρό κόστος του ρεύματος υπάρχουν διαφορετικές χρεώσεις (ανταγωνιστικές, μη ανταγωνιστικές, τέλη, φόροι κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.