Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Μήπως κάποιοι μας … δουλεύουν;

Την ώρα που έχει γίνει μεγάλη "φασαρία" για τις τιμές του βρεφικού γάλακτος αλλά και τη διάθεση του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας μέσω των super market με το επιχείρημα της πτώσης των τιμών οι τιμές στην πραγματικότητα ανεβαίνουν.
Τουλάχιστον σε ένα ευρέως διαδεομένο γάλα βρεφικής ηλικίας όπως το Almiron της Nutricia.
Πως συμβαίνει αυτό;
Πολύ απλά εν μια νυκτί άλλαξε το βάρος του περιεχομένου και από 900 γραμμάρια έγινε 800 γραμμάρια. Ταυτόχρονα υπήρξαν και προσφορές και εκπτώσεις ώστε ο καταναλωτής στην κυριολεξία να χάσει το μπούσουλα με την τιμή.
Έτσι σήμερα για παράδειγμα το γάλα Almiron Growing Up 2+ πωλείται στα 15,6 Ευρώ αλλά τα 800 γραμμάρια μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο τα 900 γραμμάρια πωλούνταν 16,3 Ευρώ.
Εκ πρώτης όψεως η τιμή έχει πέσει αλλά στην πραγματικότητα από 16,3 Ευρώ τα 900 γραμμάρια πωλούνται 17,55 Ευρώ. Το συγκλονιστικό είναι ότι δεν έχει αλάξει καθόλου η συσκευασία αλλά έχει μειωθεί η ποσότητα που περιέχεται στο κουτί.
Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα γάλατα σε σκόνη βρεφικής και παιδικής ηλικίας της ίδιας εταιρίας. Σημειωτέον ότι δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση της εταιρίας για αλλαγή της ποσότητας το περιεχομένου ενώ το Νοέμβριο υπήρξε ανακοίνωση για μείωση τιμών στα γάλατα σε υγρή μορφή τα οποία όμως "δεν περπατούν" στην αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης φαίνεται να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου με κυρίαρχη σε αυτή την περίπτωση την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μάλιστα στο παρατηρητήριο τιμών οι μετρήσεις που γίνονται δεν έχουν κανένα διαχωρισμό και επισήμανση για τη μείωση του βάρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.